2010. aug. 30.

Moonwalk

Nagyon laza:

Kísérlet

Egy:


Kettő:


Mikor próbáljuk ki?

2010. aug. 28.

Fényesen ragyog szép Fias fenn az égen...

A Fiastyúk. Illetve nemzetközi nevén: Plejádok. Az M 45 csillagcsoport.


Hát nem varázslatos? A késő őszi, és a téli égbolton látható, a bika csillagképben. Olyan, mintha egy miniatűr göncölszekér lenne. Az egyik kedvenc csillagképem.

some bad man's got my woman, and the blues's got my heart

Ellepte a zene a blogot, mint a katicabogarak.

Egy:



Kettő:




Az idegenek is otthon vannak ilyenkor. Merengenek az őszi időn.
Meg filozofálnak: hal-leány, vagy leány-hal?

Jajám.

"Te haver! Figyelj!" Olvassátok el Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései c. könyvét!

Felhő?

Döntsétek el Ti magatok :)





2010. aug. 27.

Hangulat

Ha zene, akkor változatosság. Azt eddig is tudtam hogy szeretem a rockot. De valami hiányzott... És ma megtaláltam.

Queens of the Stone Age. Műfaját tekintve hard rock, az a klasszikus elektromos gitártorzítós fajta, erős dobbal és basszussal, néhol egy kis pop beütéssel. Katt után jöhet a zene :)

Mennyi az annyi?

Új szavazás, mert már régen volt. Ide lehet kommentelni, hogy ami annyi, az miért annyi. Ha meg nem annyi, akkor mennyi, és miért annyi. Ha meg semennyi, azt is.

Fontos, hogy tudjuk, hogy mennyi.

A kezdetek...

Volt nekem egy "kedvenc" tárgyam a Zegyetemen. Ötödszörre sikerült is megcsinálnom végül. De nem is ez a lényeg, hanem az adott tárgy legelső órai slide-jából kivágott következő részlet:


Az rendben van, hogy Maxwell egyenletek. Axiómák, melyek leírják az elektromos és mágneses (röviden: elektromágneses) terek viselkedését. A fény ugyebár kettős természetű: részecske (fotonok) vagy hullám (elektromágneses hullám). Tehát ha innen közelítjük, Maxwell-egyenletek nélkül, pontosabban az azok által leírt törvények nélkül nincs ugyebár fény? Elegendő volt lefektetni a szabályokat a kezdetekkor, a fény meg csak úgy jött magától, mintegy következményként?

Másik érdekes kérdés a "teremtés" kapcsán: miért vannak szúnyogok? Vagy a paraziták? Semmi értelmük nincsen... Azon kívül hogy táplálékot nyújtanak az őket megevő élőlényeknek, és emellett megkeserítik számos más élőlény életét... De az őket megevők meg táplálkozhatnak mással is. Akkor meg miért?

Itt is hasonló lehet a "válasz": megteremtődőtt maga az evlolúció, amely aztán az egyedfejlődés során kitermelte a sok-sok életképes létformát, így a szúnyogot is.

Ha már itt tartunk: élet? Tudatos tervezés, vagy puszta véletlenek sorozata, melyek valószínűsége ugyan nagyon kicsi, de a lehetséges élőhelyek igen nagy száma lehetővé teszi, hogy ez az igen kis valószínűségű eseménysorozat, melynek a végeredménye "élet", azon túl is "értelmes élet" kialakuljon?

Mi a helyzet az alkotással? Valami új létrehozása, ami addig még nem volt... Ilyenkor az ember maga is "teremtősdit" játszik. Kell hozzá elszántság, kemény munka, sok-sok ötlet, szikra, ami ki tudja honnan jön, egyszercsak bevillan az ember agyába... Lehet, hogy maga a "teremtés" azáltal folytatódhat, hogy a piciny szikrányi ötletek bevillanak? Vagyis nem fejeződött be a Maxwell-egyenletek által leírt természeti törvények lefektetésével... És amikor végre működik, amikor elkészül, az ember örömet és boldogságot érez.

És talán a legszebb pillanat az életben: egy új élet születése. Az anyaság. Ez is a teremtés része, és itt van köztünk folyamatosan, hiszen élünk, és életünk valahol elkezdődött...

Képes lesz-e az ember egyszer megérteni az egész világegyetemet? Elég-e ehhez a természet törvényeinek matematikai formulákba sürítése (és persze az odavágó matematikai elméletek fáradságos munkával, olykor szenvedéssel történő elsajátítása)? Ha csak matematikát használunk, szerintem a válasz egyértelműen NEM: lásd Gödel nemteljességi tétele, valamint eldönthetetlen problémák létezése.

Akkor mi? Mivel magyarázzuk az ismeretlent, ha akármilyen axiomatius rendszert is fektetünk le, leszek állítások, melyeket sem bizonyítani, sem cáfolni nem leszünk képesek...

Szóval a "Mondá az Úr" után természetesen jöhettek a Maxwell-egyenletek, de volt ott még más is, aminek véleményem szerint sosem lesz olyan formális leírása, mint a Maxwell-egyenleteknek.

Sellő 2.0

Katicabogár!

Nem is akárhány... Rengeteg!



Ez az úgynevezett harlekin katica. Távol-keleti faj. Mint a katicák általában, ez a faj is levéltetvekkel táplálkozik. Leginkább ennek köszönhető, hogy elterjedt először Észak-Amerikában, majd mostanság itt Európában is: betelepítették, hogy felfaljon bizonyos növényeket károsító levéltetveket. Sajnos azonban a dolog (mint az ilyen mesterséges, az adott élővilágban nem őshonos fajokkal az lenni szokott) rosszul sült el: gombamód elkezdtek szaporodni, hatalmas egyedszámban leptek el egyre több és több területet, az eredetileg őshonos hétpettyes elől elvéve az életteret. Nálunk ez a jelenség "még" csak most van kialakulóban, de könnyen baj lehet belőle...

Íme egy alig 1 éves cikk a témával kapcsolatban:
zalai hírlap

Szép lesz, ha majd belepik lakásainkat, bemásznak a párnánkba és még ki tudja hogy hová...

2010. aug. 25.

Interaktív hörcsög

2010. aug. 21.

Sátorállítás

2010. aug. 15.

Delorean

A musezzal nem kelhetek versenyre, de ez van.

2010. aug. 14.

Holnap. Élőben.

Na jó, nem a Wembleyben... De attól még über fasza lesz :D



2010. aug. 13.

Operation Wonderland

18:33
FBI főhadiszállás
Falls Church, Virginia


Az idegenek itt vannak. Nincs sok időnk. M. és S. ügynökök alakját felvéve végeznek aknamunkát. Többek között. Blogot üzemeltetnek (Falls Church, Virginia).

http://grou.ps/ufokutatok/blogs

de vigyázz! Lehet, hogy trükk. Olvasod, mert vicces, mi?! De közben lassan kimossa az agyad. A sorok közé rejtett fekete alapon 95%-os fekete sumér nyelvű agymosó üzenetekkel (Falls Church, Viriginia)


Várj, Scully! Tudom mit szoktál mondani: "de muuldör, ez lehetetlen! Semmilyen tudományos kutatás nem mutatott ki megnövekedett pszichés aktivitás a ...(innentől igazából csak a seggét nézte, nem tudja, hogy mit mondott. Hölgy olvasóinkat zavarhatja, de Mulder a seggét nézte, pont így. Lehet, hogy más a fenekét nézte volna, de M. ügynök ilyen. Hát ez van. Vagy, C'est la vie)"

Most mindenki fogja meg a párja kezét és nézze meg, hogy ő-e az! Aztán, hogy ő maga maga-e.

Kelt mint fent

ui: aki kitalálja, hogy miért Wonderland, az ne nézze meg az Oz a nagy varázskó utolsó pár percét, mert ügyesen kitalálta anélkül is.

Dobgyá be mégeggy ötvenest

Apparát

Így lehet(ne) eltávolítani a kis alien-t (facehugger), amennyiben nem lenne tömény sav a vére. Tehát lényegében ez a kütyü, mint oly sok másik, semmire nem jó.

Izmos

Esti mese

2010. aug. 11.

Méghogy az állatok hülyék...



A donor

...aki 200 friss vesét ajándékozott egy kórháznak:



"Szükségünk van továbbá szívekre, tüdőkre, és agyakra is." (1:01-től) :D

Szuper technika

Azám! Elképesztő, milyen dolgok vannak. Hordozható telefon? Hordozható számítógép? Azta...

2010. aug. 10.

2010. aug. 9.

P vs NP probléma

Adott a következő probléma: wiki. Az ezredforduló, és napjaink legjelentősebb megoldatlan matematikai problémája.

A P osztályba azon problémák tartoznak, melyek algoritmikusan megoldhatók polinom időben. Vagyis a megoldáshoz szükséges idő a probléma bemenetének polinom függvénye.

Az NP osztályba azon problémák tartoznak, melyek általánosan ugyan nem oldhatók meg polinom időben, de egy adott megoldásról polinom időben eldönthető, hogy helyes-e.

Egyik legismertebb példa NP-beli problémára a prímfaktorizáció. Ha egy tetszőlegesen nagy számhoz megadják a prímtényezőit, akkor nagyon könnyen eldönthető, hogy az adott szám az adott prímek szorzataként előáll-e. Viszont ha csak a nagy számot adják meg, akkor a prímtényezők meghatározása elég költséges feladat.

Léteznek NP teljes problémák is. Azon problémák tartoznak ide, amelyekre minden NP-beli probléma visszavezethető. Ha ezek bármelyikéről kiderül, hogy megoldhatók polinom időben, abból az következik, hogy minden NP-beli probléma megoldható polinom időben. Tehát akkor P = NP.

Ha pedig P = NP, akkor elkezdhetünk igazán félni. Ugyanis az egész kriptográfia, abból kifolyólag pedig minden létező titkosítás arra a feltételezésre épül, hogy P != NP.

Viszont egy cikk szerint megszületett a bizonyítás, mégpedig arra, hogy P != NP. A bizonyítás itt tekinthető meg. Ha valóban helyes a bizonyítás, akkor nyugodtan élhetjük tovább az életünket (egyenlőre:D)

2010. aug. 8.

Babi néne

2010. aug. 7.

Skype, Facebook, YouTube

Jó kis 50' hangulatú plakátok a fenti 3 témában. :-)

itten

2010. aug. 5.

Chewie, dobd ide a csavarkulcsot!

Retro

1972 December 14. Ekkor járt utoljára emberi lény a Holdon...

Vonat

Különbség

BP fail

Megmondták az oroszok, ezt kellett volna csinálni a Mexikói-öbölben:

Silbo Gomero



Bővebben: wikipedia

2010. aug. 4.

Bill Gates: Open Letter to Hobbyists

Egy remek gyöngyszemre bukkantam a mai nap. Egy kis történelem:

Bill Gates felháborodott levele a "hobbisiszták"-nak, melyben kifejti nemtetszését az általa és két társa által hónapok alatt lefejlesztett "Altair BASIC" program másolva terjesztését illetően. Talán segít megérteni a M$ ma is tapasztalható hozzáállását.


Bővebben: wikipedia

2010. aug. 2.

Alattomos terv

Akkor és most

Kylie Minogue

...és az óriás plüssmackó:

Hell Pizza

És egy rakás zombie:

Interaktív, úgyhogy klikkelj a végén!