2012. márc. 14.

Küzdeni

A szerelemért. A boldogságért. A másik ember szeretetéért.
Másfajta küzdelem ezeket elérni, kivívni, kiérdemelni, és másfajta küzdelem megőrizni, megvédeni, megtartani.

Az első esetben egy elérendő cél lebeg szemünk előtt. Kézzelfogható, beazonosítható cél, amelyért teljesíteni kell: jobbá lenni, átértékelődni, feladni káros dolgokat, látványosan, olykor kirívóan. Főképpen önmagunkkal zajlik ez a fajta küzdelem, és a küzdelem során végbemenő fejlődésünk kimutatható.

A második esetben a dolgunk sokkal nehezebb. Ugyanis itt a küzdelem célja egy meglévő, "birtokunkban" lévő dolog megtartása. Nem saját magunkkal küzdünk, hanem egy vagy több külső ellenféllel: kíhívók, próbára tevők, rosszallók, rosszat akarók, jót akarók, aggodalmaskodók, barátok, családtagok, stb... Ezekkel szemben mind helyt kell állnunk. A szerelemnek, a boldogságnak, a másik ember szeretetének ki kell állnia mindazokat a próbatételeket, melyeket ezek a küzdelmek jelentenek.

Fejlődés tekintetében a második esetben sokkal bonyolultabb a képlet. Próbatételek nélkül eltunyulunk, az általunk "birtokolt javak" elértéktelenednek, üressé, egyszerűvé, szürkévé vállnak. Ezek a próbák teszik értékessé, pontosabban ezek őrzik meg az értékét annak, aminek birtokában vagyunk. Túl sok küzdelem esetén viszont energiáink felörlődnek a világgal folytatott harcban, ez pedig a boldogság rovására megy, aminek következménye hosszú távon a harc feladása lesz.

Küzdeni mindig is kell. Ennélfogva szerelem tekintetében beszélhetünk "könnyen megszerezhető" és "nehezen megszerezhető" szerelemről, párkapcsolat tekintetében pedig "könnyen élhető" és "nehezen élhető" párkapcsolatról. Egy ember igazi értékét pedig az mutatja meg, hogy meddig és mennyire képes küzdeni, akár azért, hogy egy adott célt elérjen, akár pedig azért, hogy megőrizze, amit vagy akit megszerzett.

1 megjegyzés: