2010. máj. 21.

A legelső bug

Mivel már úgy belejöttem a programozásba debuggolásba, gondoltam kicsit utánanézek a kifejezésnek. Mint oly sokszor, most is a wikipedia segített abban, hogy a megtaláljam, amit keresek.

1946-es évekig kell visszamennünk, az amerikai Harvard egyetemre. Grace Hopper egyik délután éppen az ottani Mark II és Mark III számítógépeken dolgozott. Mivel a tranzisztor később, csak a 50-es évek közepétől terjedt el, ezért azok a gépek még elektroncsövesek voltak. Az elektroncsövek pedig sokkal nagyobbak, mint egy tranzisztor. Akkorák, hogy egy molylepke simán elfért bennük. És egy molylepke ezt ki is próbálta. És köszönhetően annak a molylepkének, a gép meghibásodott.

Grace Hopper egyik asszisztense azonban eltávolította a pórul járt molylepkét, ezáltal "debuggolta", magyarul "bogártalanította" a rendszert. Ezt követően szerencsétlent beragasztották a hiba naplóba, mint a hiba fő okozóját. Innen származik az elnevezés: "bug".

Íme tehát a legelső bug a világon:
A molylepke alatt található felirat is bizonyítja: bizony így volt :) ("First actual case of bug being found.")

1 megjegyzés:

  1. Moly :-D

    Az aranykor, régi szép idők. A semmiből évek alatt összehozták az atombombát. A csúnya-csúnya 3. Birodalom rakétatervezői kilőtték az embert az űrbe, a szexgép Kennedy meg 8 év alatt embert juttatott a Holdra-pssszt!, nem érdekel az összeesküvés-elmélet-. Széjjel fejlesztették a repülő dolgokat.

    Most meg csak nézzük, hogy esz meg minket a Google...

    VálaszTörlés